Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

Iklan

The Importance of Sponsorship for Malaysian Football Club

Masih ingat kah anda masa zaman 70’s dan 80’s bola sepak di Malaysia. Pada waktu ini bagi saya adalah waktu paling 'mewah' untuk bola sepak kita. Football is related with money and that's a fact. Sponsorship is one the major income for any football club. Based on my observation(kira mandai-mandai je ni), our Malaysian football clubs main source of income come from sponsorship. Not from ticket sales or broadcasting but it comes from sponsorship.

Dalam article yang lepas Malaysian Football Fans,  saya ada menyentuh tentang apa tangungjawab kita sebagai penonton untuk memajukan dan memartabatkan bola sepak Malaysia. Dalam artikel kali ini pula saya akan membincangkan peranan dan perlu nya sponsorship dalam memajukan bola sepak Malaysia. 

 

2) Money, Money, Money

The most important need for sponsorship is because of money. Company yang memberikan sponsor, memerlukan pihak club untuk pengiklanan dan manakala pihak kelab pula, memerlukan company untuk menjana pendapatan mereka. The relationship between football club and sponsors is known as symbiosis or mutualism. Like a bee to a flower bak kata orang putih, bagai aur dongan tobeng pula bak kata orang Negeri Sembilan.

Untuk sesebuah pasukan bola sepak, dana utama akan disalurkan ke bahagian gaji permain/staff, diikuti dengan yuran permindahan, fasiliti dan seterusnya. Tahukah anda gaji total skuad Manchester United pada tahun 2013-2014 bersamaan dengan 215 Million Pound (RM 2.6 Billion) . Lebih kurang 50% of their total income. And their main source of income? guess what? Sponsorship. They successfully generated around 189.3 Million Pound (RM 1.2 Billion) that year. Team lain pun lebih kurang juga situasi mereka cuma kurang dari segi jumlah nombor. The reason I mention this figures is not to show how strong Man United is, but to show the relationship between sponsorship and fund. To build a strong team we need strong income, and the strongest income come from sponsorship. With that amount of money, it only takes 1 year for united to bounce back from their bad time (Zaman Moyes).

Man United only take 1 year to bounce back (Source: Independent.ie)

 

If you want to see Premier League club finances: Click Here 

 

2) Advertisement

Berkait rapat dengan point sebelum ini, advertisment/pengiklanan menjadi teras dalam evolusi bola sepak tanah air. Ini kerana pengiklanan merupakan sumber penting untuk sesebuah company, baik kecil atau besar dalam medium marketing mereka. Walaupun product/service tersebut tidak begitu bagus hasil daripada sesebuah syarikat, ianya akan menjadi laris jika mengunakan teknik atau tempat pengiklanan yang betul. Bola sepak adalah tempat pengiklanan yang sangat berpotensi. Bayangkan 30 ribu orang memfokuskan mata mereka ke arah area padang selama 90 minit dan disitu juga terletak iklan produk anda. People are force to see your product and they don't mind about it. Therefore, it is good place to advertise your product there.

Sports Toto banner clearly visible below the late Peter Rajah (Source: Says.com)

However, here in Malaysia, I think we got some limitation issue. Remember Liga Dunhill? Saya masih ingat waktu itu saya masih kecil dan brand Dunhill sangat sinonim dengan bola sepak negara. Sport betting, alcohol beverage and cigarette were the major contributors in Malaysia league previously. Walau bagaimanapun syarikat-syarikat seperti ini sudah tidak mendapat tempat disebabkan nilai-nilai keagamaan dan polisi kerajaan Malaysia. As a Muslim, of course I support this effort. Since 1995, our government has started rigorous campaign on banning cigarette company to using advertisement in any sort of event. On 2003, our government has stopped any dealing with cigarette company with sponsorship and that is the end of Liga Dunhill in Malaysia.  

Pada pendapat saya selepas waktu ini, bola sepak Malaysia menjadi lebih suram dan kurang menarik. Dengan datangnya Liga Perdana Inggeris waktu itu, ianya menambahkan kesan buruk kehilangan sponsorship dari Dunhill. Jika syarikat seperti ini sangat membantu liga Malaysia, maka penting untuk kita mencari pegantinya .Yes, we have substituted it with other major company such as Telekom Malaysia(TM) but it never reach the same hype. Saya cuma merasakan kita masih tercari-cari peganti yang bagus dari yang sedia ada.

  

3) Legacy

Saya masih ingat pada tahun lepas semasa tengah bershopping bersama kelurga. Pada waktu itu saya berada di kawasan electronic dan datang seorang budak lelaki (dalam lingkungan 2-3 tahun macam tu) jerit kat ayah dia begini " Ayah nak beli TV Chelsea, nak beli TV Chelsea ( dia maksud kan TV Samsung )" sambil menunjukan jari nya ke TV tersebut. This is what I call as legacy, an aftermath or consequence of advertisement in football. It can be otherwise ( instead of that remember the Chelsea football club that boy may remember Samsung), but the point is this kind of thing may become a part of Malaysian football itself. Imagine satu hari si ayah menyuruh anaknya membeli top-up prepaid dan anaknya bertanya 'pre-paid apa ayah?' dan ayahnya menjawab 'Gomo kelate gomo' (bermaksud topup Hotlink).

 

That Kid misunderstand Samsung as a Chelsea (Source: championleague.ca)

Apa yang saya dapat huraikan relationship between sponsorship and football is mutualism. Semakin besar sponsor-sponor datang ke liga Malaysia semakin majulah bola sepak Malayisa or the other way around. Great campaign to attract more sponsorship is needed. Kerajaan Negeri boleh memberi pengurangan cukai pada syarikat yang ingin sponsor sebuah persatuan bola sepak  sebagai contohnya. Persatuan bola sepak juga perlu melebarkan potensi advertising di mana-mana terutamanya di bahagian merchandise (I will discuss regarding merchendising in next article). In my opinion, we should go for quantity instead of quality for the beginning. I believe currently, we lack of proper use of sponsorship.Dengan menambah baik pulih cara dan polisi, mungkin ianya menjadi jalan penyelesaian masalah kelewatan gaji di Liga Malaysia ini.

Jangan lupa like dan share. TQ