Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

  • Iran Bumi Bersejarah Part 1
    Apr 08 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada 2014, aku telah dihantar oleh syarikat untuk bertugas di Tehran, Iran. Aku mengambil kesempatan ini untuk menulis pengalaman yang best ketika bertugas di bumi purba ini. Aku berada disana selama sebulan setengah, dan banyak cerita-cerita menarik dan pengalaman yang hendak aku kongsikan. Sebagai peminat sejarah sudah tentunya peluang ini digunakan sebaiknya oleh aku, kerana susah kita mendengar orang pergi ke Iran untuk bercuti ataupun bertugas (Kecuali company oil and gas). 

Iklan

My Thoughts on Jurgen Klopp So Far

Pelantikan Jurgen Klopp sebagai pengganti Brenden Rodgers pada October 2015 sangat menggembirakan penyokong-penyokong fanatik Liverpool. Klopp sangat terkenal dengan kebijaksanaan, pembakar semangat dan sifat nya yang sentiasa ceria ketika di temu bual. Di Dortmund, Jerman,  Klopp sangat disayangi peminat-peminat kerana berjaya membawa Borussia Dortmund menjuarai Bundesliga dua kali berturut-turut dan juga beberapa kejuaraan yang lain. Adakah beliau berjaya membuat perkara yang sama di Liverpool? Adakah perubahan dari beliau sudah dirasai? Kali ini saya akan kupaskan beberapa perkara yang saya nampak ada perubahan semenjak Klopp menerajui Liverpool.

Pressing Game

Ini terlalu ketara bagi saya. If you ever watchBorussia Dortmund games, you will notice that every time they lose the ball, they will try to win the ball back like a mad dog. Konsep yang sama di buat oleh Klopp di Liverpool ketika ini. Jika saya perlu pilh game yang paling nampak pressing game dibuat di Liverpool definitely it will be Manchester City Vs Liverpool 2015 at Etihad.

Sekurang-kurangnya dua gol datang dari menang bola di kawasan pihak City. Ini adalah tanda-tanda yang agak ketara sejak Klopp menggalas tanggungjawab sebagai pengurus pasukan. Adakah pressing game cara yang bagus? kalau Klopp berjaya membuat kan player Liverpool focus 100% sepanjang game seperti di Borussia Dortmund dulu saya percaya ianya akan membuahkan hasil. Adakah berkesan ketika ini? on and off so far. Dua game jadi next few games tidak menjadi pula

The Important Of Midfielder

This is the most important position for Klopp's tactic. Bila saya cakap pasal midfielder saya bermaksudkan suma position midfield termasuklah defensive midfielder, attacking midfielder, winger dan lain-lain. Saya tahu nama-nama foward mereka seperti Marco Reus dan Lewandowski sangat terkenal pada waktu Borussia Dortmund bersama Klopp, tetapi saya berpendapat midfield mereka adalah tunjang utama kejayaan Borussia Dortmund. Shinji Kagawa dan Ilkay Gundogan antara pemain midfield yang paling saya minat sewaktu Klopp di Borussia Dortmund.

Di Liverpool, saya dapat rasakan Klopp membuat perkara yang sama dengan cuba membina team bermula dari midfielder. Jika pemain-pemain yang nampak rapat dengan Jurgen Klopp ketika training dan after game (based on pictures, player mentioned in interviews and who he approach after game), kebanyakan adalah pemain midfielder Liverpool.

Fast Game

"He likes having the ball, playing football, passes. It’s like an orchestra. But it’s a silent song. But I like heavy metal more. I always want it loud " bila ditanya pemberita tentang perbezaan style of play beliau dan Arsene Wenger. Klopp sangat gemarkan game yang laju dan direct. Did he managed to do the same in EPL. My answer is NO!!!  Benda ni sebenarnya paling saya risaukan apabila Klopp mengaplikasikan taktik beliau di EPL. Team-team mid table dan bawahan, akan park the bus and counter bila berjumpa team-team seperti Liverpool, Manchester United, Chelsea dan lain-lain.

Tahun ini pada pendapat saya paling ketara jika kita lihat table liga sekarang ini. If it is an open game, Liverpool look like a champion side and if is not, Liverpool will either draw or lose the game. Bagi saya, Klopp masih lagi tidak berjaya menyelesaikan masalah yang sama dihadapi Brenden Rodgers sebelum ini.

Passion For The Game

Ini adalah benda yang saya suka sebagai peminat Liverpool. Goal celebration, comeback goals, celebration after the game, you name it, Klopp has done it. Perkara ini melambangkan character Klopp sendiri. Kita dapat lihat dari hari pertama apabila beliau mengelarkan diri beliau hanyalah sebagai 'The Normal One'. Perkara sebegini bagi saya adalah yang paling penting dan paling perlu diterapkan oleh Klopp pada season pertama beliau di Liverpool. Make Liverpool fan believe it again and also to build the confident of his players.

Has he implemented it yet? like I said he did it since his first day and I would say dah nampak bayang-bayang kesannya ke atas peminat-peminat Liverpool dan juga pemain-pemain mereka. Maybe just a matter of time his face will be on infamous Liverpool Kop banners'.

Conclusion

I urge Liverpool fans to give him 3 years, 4 years top. I personally believe in him. Bila dia tukar sahaja James Milner main wing kanan daripada central midfield (zaman Brenden Rodgers, Milner main dekat tengah), saya percaya Klopp tahu apa yang dia sedang buat. Beliau boleh membeli pemain yang Brenden Rodgers tidak mampu memancing ke Liverpool sebelum ini. Belilah player-player yang berkualiti dan sesuai dengan cara beliau, suka atau tidak itulah hakikatnya dalam bola sepak. Kelab yang paling bergaya berbelanja mempunyai peluang yang tinggi untuk menang liga. I'm not the expert but in my point of view these players could be sold next season. Even some of the players I really fond of, but I don't think they will fit with the Klopp's system.

Player Out:

Allen, Mignolet, Benteke, Sturridge, Lucas, Lovren

 

P/S: Encik Klopp tolong lah kejar cup kecik-kecik dulu baru pikir pasal EPL atau nak main Champions League.

Jika anda berminat dengan entry ini, sila share atau bincangkan dibawah.TQ