Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

  • Andrew Nabbout & Joel Chianese Di Gugurkan Dari Squad Negeri Sembilan?
    Jun 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Beberapa bulan yang lepas, terdapat khabar angin yang mengatakan Negeri Sembilan FA cuba mencari nafas baru pada bahagian hadapan Skuad Jangs pada separuh musim kedua 2016. Terdapat muka-muka baru yang dapat dilihat diatas padang ketika friendly yang diadakan di stadium Paroi ketika menentang. Desas-desus mengatakan Andrew Nabbout, Joel Chianese dan Kevin Gunter akan digugurkan dari skuad Rusa untuk saingan liga selepas ini.

Iklan

Negeri Sembilan FA VS Pulau Pinang FA (Piala FA Pusingan Ke Tiga)

Negeri Sembilan FA 4-1 Pulau Pinang FA (Piala FA Pusingan Ke Tiga)

Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

First Half

Defensive game. Kahar berjaya membuat save yang menyelamatkan gawang Negeri Sembilan pada minit ke 18. Skuad Jang lebih selesa bertahan daripada menyerang dan hanya menggunakan peluang untuk counter attack. Secara amnya, Penang jeruk Pak Ali lebih menguasai perlawanan pada separuh masa pertama.

Walaubagaimanapun, pada minit ke 45, Simic memecah kebuntuan dengan menjaringkan rembatan kencang ke gawang gol Pulau Pinang. Syed Adney, no chance!

Habis separuh masa pertama.

Second Half

Seawal minit ke 47, Penang dapat menjaringkan gol penyamaan hasil daripada rebound bola daripda Kahar. Negeri Sembilan juga mendapat beberapa percubaan kemudianya namun gagal disudahkan. Negeri Sembilan cuba switch kan wing mereka dengan three lungs Tuck bermain ke kiri dan Khairul the super crosser bermain disebelah kanan.

Separuh masa kedua, banyak dikuasai Negeri Sembilan. Tetapi keputusan kekal satu sama.

Habis separuh masa kedua.

Tambahan Masa

Waktu ni, baik pemain-pemain Negeri Sembilan mahupun Penang, kedua-duanya sudah longlai. Bermulanya separuh masa kedua tambahan masa, Nismilan tiba-tiba nampak lebih garang. Dalam keadan yang tidak berbahaya langsung, Lee Tuck merembat gol terus ke gawang. Syed Adney yang seperti tidak fokus, menampan bola ke gawang goal sendiri.

Seperti Nou Camp ketika Barcelona menang dengan PSG tempoh hari, Paroi was electrifying. Menyanyi nyanyi sekalian yang setia dan bergema diseluruh stadium lagu-lagu yang dinyanyikan oleh geng-geng ultras. Selang beberapa minit kemudian, Lee Tuck sekali lagi menyumbat goal peribadi kedua beliau hasil hantaran Bruno Mars.

Lee Tuck seperti dirasuk, tanpa segan silu menyerang dan menyerang ke gawang Penang, dan akhirnya, sebelum beberapa minit masa tamat, Lee Tuck merembat terus ke penjuru gawang Pulau Pinang dalam situasi one on one dengan Syed Adney. Sekaligus menempa nama sebagai pemain kedua Negeri Sembilan yang hatrik untuk tahun ini. Sekarang Paroi pula seolah-olah dirasuk. Korang boleh tgok video dibawah:

Masa perlawanan tamat dengan Negeri Sembilan menang 4-1.

 

Perbincangan

Back four yang mantap.Sebelum ini walaupun pernah diutarakan oleh Kid, tapi aku nak sebut jugak. Korang tak rasa power ke bila back four Nismilan semuanya local players? Anas dan Nasriq nampak macam lebih bulky jika nak dibandingkan daripada tahun lepas.Sayangnya mereka terlepas goal kalau tak memang perfect night untuk dorang.

Forward yang reliable. Bila Bruno kurang menyerlah, Simic pula yang on fire. Bagi pendapat aku, macam nilah baru team yang boleh bersaing untuk kejuaraan bermain. Tak adalah harap dekat seorang dua player je seperti musim-musim sebelum ini. Bruno walaupun tak score die assist. JDT hands off!!! Abang bagitau awal-awal jangan kacau budak abang.

Skuad harimu kumbang yang berani menyerang. Tidak dinafikan Pulau Pinang berani menyerang di stadium keramat Paroi ini. Kadang kala semua orang cuak jugak bila Faiz Subri mengambil freekick, malah, goal pertama Penang bermula daripada crossing beliau. Namun secara keseluruhan, harimau kumbang sesat di hutan belantara keramat Paroi.

The Three Lungs Tuck. Macam Luis Suarez aku cakap. Tiga goal di tambahan masa separuh masa kedua (3 goal 10 minit), rembatan maut, berlari macam cheetah, abang tak tau nak cakap pe lagi kalau dah macam tu. Well done lad! Please don't get injured.

 

Man of the match

Lee Tuck

 

P/S: Sian Syed Adney.