Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

Iklan

Sang Rusa Ataupun Sang Kerbau. Mana Lagi Manis?

Sang Rusa Ataupun Sang Kerbau. Mana Lagi Manis?

Sepanjang hayat abang mengkaji, menganalisa dan merumuskan permasalahan di dalam dunia bola sepak, abang dapat katakan kelab dan nickname (nama gelaran) ini tidak dapat dipisahkan. Hampir setiap pasukan bola sepak di dunia ini mempunyai nama gelaran mereka yang unik. Setiap nama gelaran ini datang daripada beberapa galur. Ada yang mempunyai jalan cerita tersendiri asal nama gelaran tersebut dan ada yang sampai sekarang tidak tahu mana asalnya.

Bola sepak amat mengutamakan tradisi. Nama gelaran adalah sebahagian daripada tradisi bola sepak. Percaya atau tidak gelaran ini secara langsung mahupun tidak langsung memberi impak kepada sesebuah kelab bola sepak. Ini akan abang terangkan satu persatu selepas ini. 

 

Nickname Dan Bola Sepak  

 

Jika kita lihat kelab-kelab Eropah, kebanyakan mereka juga mempunyai nama gelaran yang sudah lama dipakai. Ada di antara nama tersebut sedap didengar dan ada juga namanya seperti tidak masuk akal. Contohnya Juventus yang dikenali sebagai Old Lady. Nama tersebut seolah-olah menunjukkan Juventus sebagai sebuah kelab yang tidak berdaya dan lemah. Tetapi hakikatnya adalah sebaliknya. Ada juga kelab yang nama gelaranya sahaja sudah cukup untuk membuat lawan gerun. AC Milan salah satu daripada kelab tersebut dengan gelaranya The Devil. Nickname ini juga sangat kuat pengaruhnya sehinggakan satu kelab itu tidak lagi dipanggil melalui nama penuhnya. Sebagai contoh Spurs untuk Tottenham Hotspur dan Boro untuk Middlesbrough.

Apa kaitan nama-nama jolokan ini dengan Negeri Sembilan sampai abang nak merungkai permasalahan ini? Ini disebabkan baru-baru ini abang ada mendengar beberapa penyokong mengutarakan pendapat yang nama rusa tidak lagi relevan dan perlu ditukar kepada kerbau. Abang pantang jika suara penyokong tidak diendahkan walaupun suara tersebut sekecil zarah!

  

Kes Kajian  

 

Setelah abang membuat kajian yang mendalam, abang boleh merumuskan ada dua jenis aftermath ataupun kesan daripada menukar nama ini. Pertama, adalah kesan yang baik. Anda tahu apa nama nickname Chelsea sebelum menggunakan nama The Blues? The Pensioners. Nama ini diambil demi mengenang jasa para pesara yang banyak membantu pesakit di hospital Chelsea. Nama itu sendiri tidak menunjukkan apa-apa semangat dalam bola sepak walaupun ada cerita baik disebaliknya. Selepas ditukar kepada The Blues, kelab ini menjadi lebih komersial dan gah di persada liga Inggeris (Tapi menukar nama gelaran bukan faktor utama mereka berjaya).

Kesan kedua daripada menukar nama ini ialah kesan buruk. Pada tahun 2015, Tan Sri Vincent Tan telah membeli sebuah kelab di Wales yang dikenali sebagai Cardiff City Football Club. Tan Sri Vincent Tan telah membuat beberapa perubahan drastik dengan menukar jata tradisi Blue Bird kepada seekor naga merah dan warna jersey home daripada biru ke warna merah. Alasan beliau menukar kerana beliau percaya kepada warna merah dan naga tersebut akan membawa ‘Ong’ kepada kelab milik beliau.

Tan Sri Vincent Tan mendapat reaksi yang negatif hasil daripada revolusi ini. Beliau dicemuh beberapa kali di stadium dan beberapa pengurus lain turut merasakan tidak setuju atas penukaran tersebut. Walaupun niat Tan Sri Vincent Tan adalah baik dan naga itu sendiri mewakili Wales, namun penyokong-penyokong tidak membenarkan sama sekali tradisi mereka di tukar semudah itu. Nampak tak? Walaupun idea itu baik, tidak semestinya menghasilkan kesan yang positif.

Ada juga yang tiada impak berlaku pada penukaran nama. Sebagai contoh Manchester City menukar nama dari The City kepada The Citizen. Tapi abang malas nak cerita lebih tentang kelab ini. Bolehlah menang hari itu, Mane kena kad merah.

  

Rusa Yang Megah Kerbau Yang Gagah 

 

Rusa adalah haiwan yang majestic (Haiwan yang penuh dengan kemegahan). Banyak kerajaan dahulu kala menggunakan rusa sebagai binatang di jata negara mereka. Rusa ini digunakan untuk melambangkan sifat intuisi, kelembutan dan keharmonian sesebuah kerajaan itu. Sesetengah budaya menganggap rusa sebagai raja di rimba (Mungkin negara-negara ini tiada harimau dalam hutan mereka) dan diangkat sebagai binatang suci.

Jadi apa kaitan rusa dengan Negeri Sembilan? Kenapa digunakan untuk melambangkan pasukan bola sepak Negeri Sembilan? Sejujurnya, hasil daripada kajian abang dengan mencari artikel dan bertanyakan kepada orang-orang lama, abang tidak jumpa apa kaitannya. (Mungkin anda lebih tahu).

Kemungkinan pada waktu itu Negeri Sembilan terpaksa memilih satu nama sebagai gelaran. Hanya kerana ada banyak ladang rusa di Kuala Pilah dan beberapa tempat yang lain, kita digelarkan dengan nama gelaran Skuad Rusa. Semudah itu? Abang tidak terkejut jika ianya benar. Norwich City dikenali sebagai The Canaries hanya kerana banyak burung kenari di kota tersebut.

Kerbau pula adalah haiwan yang dilambang sebagai tanda kekuatan dan kegagahan. Jika dibandingkan dengan rusa, abang rasa kerbau mempunyai kaitan yang lebih kuat dengan adat dan tradisi orang Negeri Sembilan. Banyak cerita-cerita, lagu-lagu dan sebagainya dikaitkan dengan kerbau. Malahan atap Minangkabau rumah Gadang juga diilhamkan daripada tanduk kerbau. Jika nama gelaran datangnya dari segi kuantiti binatang itu di sesuatu tempat, abang percaya nisbah kerbau adalah jauh lagi banyak daripada rusa di Negeri Sembilan ini. Dari segi garang, sudah pasti jolokan nama kerbau tidak semegah nama binatang-binatang lain seperti harimau dan helang. Kerbau juga nampak seperti malas dan tidak agresif jika kita kaji sifatnya. Tetapi bila dikacau ketika mereka berkubang abang tak pernah try lagi. Nanti jika ada yang cuba, cerita lah dekat abang apa keputusannya.

   

Kesimpulan

 

Jadi apa kesimpulan kita dapat daripada perbincangan ini? Jika ramai yang bersetuju menggunakan nama kerbau daripada rusa untuk gelaran, abang rasa tiada masalah untuk persatuan menukarkannya. Jika tanya pendapat abang, tak perlu tukar. Kekalkan nama rusa. Tetapi kerbau boleh sahaja digunakan sebagai nama gelaran lain seperti nama gelaran penyokong Negeri Sembilan. Sebagai contoh, Buffalo Soldier yang sedia pakai ketika ini. Walaubagaimanapun, bagi abang idea memakai nama kerbau masih boleh diketengahkan. Mana tahu dengan menggunakan nama gelaran yang baru boleh mengubah nasib Negeri Sembilan di liga perdana ini. Menukar nama daripada rusa kepada kerbau masih rasional dan bukan emosional.

 

P/S: Korang suka nama kerbau ke nama rusa?