Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

Iklan

Selamat Malam Liga Super !

Selamat Malam Liga Super !

Tiada ungkapan paling tepat selain “Selamat Malam Liga Super” untuk menjadi penutup Liga Super di Paroi malam ini. Ungkapan daripada SGSA ini abang Tom ambil sebagai rumusan jalan hidup pasukan Negeri Sembilan di Liga Super 2018 . Maruah persatuan, pegawai-pegawai, pemain-pemain dan penyokong-penyokong seolah olah dihiris tanpa rasa belas kasihan oleh Melaka United (Nama seakan Manchester United menambah perit terhadap hati abang Tom). Usah menuding jari, semua kita tetap merasakan malu itu walaupun cuba dilepaskan dengan makian dan cacian. Tiada lagi kambing hitam yang boleh kita sabitkan dengan nasib malang ini. Jika ada pun apa gunanya?

Kehadiran abang Tom dan penyokong-penyokong pada malam ini tidak ubah seperti seorang pemuda kampung menghantar buah hatinya di stesen bas untuk menyambung pelajaran di ibu kota. Walaupun beliau tahu keayuan buah hatinya bakal dirampas oleh pemuda kota suatu hari nanti, namun beliau masih mengharapkan nasib menyebelahinya. Itulah yang mampu dilakukan penyokong setia. Secara zahirnya mereka tahu akan menemui kebuntuan namun mereka tetap meneruskan perjalanan.

Gol terakhir daripada Junior Beck Flavio tadi lebih kepada rasa kelegaan daripada kegembiraan. Riak mukanya seolah olah ingin mengatakan “I’m finished with this” selepas menjaringkan gol tunggal Negeri Sembilan di waktu kecederaan. Tiada sambutan daripada rakan-rakan dan penyokong-penyokong walaupun abang Tom tidak nafikan ada yang bermain bermati-matian seperti Thanabalan. Mungkin perlawanan malam ini cara masing-masing ingin mengucapkan selamat jalan kepada Negeri Sembilan baik pemain malah penyokong. Sangat muram suasana di Paroi.

Di samping ini juga abang Tom ingin mengucapkan terima kasih kepada penyokong-penyokong Negeri Sembilan, persatuan penyokong seperti N9Futbol, Ultras Negeri Sembilan, Seberang Grand Stand Atas dan lain-lain yang tidak pernah berhenti menyokong dan mengkritik pasukan Negeri Sembilan dari mula sampai habis. Penyokong adalah tunjang sebenar pasukan bola sepak bukan persatuan dan pemain. Namun, tidak adil juga jika kita tak ucapkan terima kasih kepada pemain-pemain dan barisan jurulatih. Abang Tom yakin tiada pemain yang tak mahu menang. Cuma mungkin usaha mereka tidak mencapai taraf yang sepatutnya. We go again skuad Jang. Tahun dopan ado lai walaupun hanya Liga Perdana.

Habis sudah semua makian. Kebah sudah semua kekecewaan. Jalan yang berliku telah kita pilih. Sudah-sudahlah kita merintih. Teruskan menyokong waris sekalian di Liga Perdana nanti. Jadilah penyokong yang tidak pernah mengalah. Bukan di padang dan teres batuan. Tapi di hati nurani penyokong Negeri Sembilan. Assalamualaikum. Selamat malam Liga Super.

 

 

P/S: Betulkah banner Selamat Malam Liga Super SGSA dirampas pihak FMLLP untuk dibuat kajian kesaktiannya?

 

 

– Tom Bombadil, pencuri banner separuh masa –