Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

Iklan

Bola Sepak. Antara Adat, Budaya dan Bangsa.

Bola Sepak. Antara Adat, Budaya dan Bangsa.

Kenapa kita lihat zaman sekarang ramai rakyat Malaysia berbangsa Cina kurang menjadikan bola
sepak sebagai karier lagi? Bukan tiada pemain-pemain hebat seperti Soh Chin Aun dan Ching Hok
Aik pernah menyarung jersi liga tempatan satu ketika dahulu. Kenapa kita jarang lihat ramai pemain
badminton dari golongan berbangsa India? Bukankah salah satu pemain lagenda Malaysia Punch
Gunalan berbangsa India. Lagi mengejutkan kenapa kita tidak nampak anak-anak Melayu memasuki
sukan ping pong ataupun bola keranjang secara professional? Adakah ini semua konspirasi ataupun
kebetulan semata-mata?


Isu ni sensitif sedikit pada mereka yang berpaksikan pemikiran konservatif. Tapi sampai bila kita nak
bincang benda-benda kecil macam isu permindahan pemain sahaja kan?


Tanggapan dan Sains 


Setiap negara-negara yang wujud di muka bumi ini mempunyai berbilang kaum yang tinggal
bersamanya. Malah di dunia moden ini, jarang kita dapat lihat satu negara berdiri dengan hanya satu
bangsa sahaja. Negara kita sendiri terdiri daripada pelbagai jenis bangsa seperti Melayu, Cina, India,
Johor, tak bagi signal dan sebagainya. Ini belum dipecahkan setiap bangsa tersebut dengan sub
bangsanya lagi! (Misalnya Melayu ada Bugis, Jawa, Minang dan lain-lain) Bangsa-bangsa ini pula
mempunyai habit ataupun norma kehidupan yang mereka praktikan dalam kehidupan seharian
mereka. Dengan peredaran masa, hasilnya lahirlah satu bentuk budaya atau adat yang diikuti selama
turun temurun.


Rutin budaya dan adat yang berevolusi beribu tahun ini telah menjadikan setiap bangsa itu
mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Misalnya orang Yahudi pandai meniaga,
orang Arab manis berkata-kata dan orang Indonesia bjiak menge’claim’ kelebihan bangsa-bangsa
yang lain. Abang Tom teringat lagi kata-kata orang kampung abang Tom di Senaling tentang bangsa
Afrika berkulit hitam. ‘Black people can’t swim’ kata ketua kampung kami dulu dengan slang Kuala
Pilah Barat. Walaupun ini hanyalah anggapan semata-mata namun ada logiknya di sebalik itu. Malah
sukan renang ini juga antara sukan yang paling kurang diceburi oleh saudara kita yang berbangsa
Afrika. Boleh dikira dengan jari.


Apa kata sains pula tentang hubungan sukan renang dengan bangsa berkulit hitam ini. Secara
amnya, untuk kita menjadi perenang yang hebat ada beberapa faktor penting yang perlu diambil kira.
Bentuk badan, ketinggian kaki dan kepanjangan tangan adalah ciri-ciri penting untuk menjadi
perenang yang baik. Jadi bermakna orang berkulit hitam sepatutnya sekali lagi mendahului bangsabangsa lain. Tetapi lain pula ceritanya daripada artikel yang pernah di keluarkan oleh CNN tentang
kadar remaja yang lemas di Amerika mengikut bangsa. Namun, di antara ciri-ciri kita nyatakan tadi
ada satu yang menarik minat para saintis. Kadar keapungan. Semakin tinggi kadar keapungan
seseorang, semakin pandai dirinya berenang. Ada kajian yang mengatakan kadar keapungan bangsa
berkulit hitam lebih rendah berbanding bangsa berkulit putih. Ini menyebabkan bangsa berkulit putih
mempunyai kelebihan di dalam sukan renang berbanding rakan-rakan kita yang berkulit hitam.


Walaupun ianya hebat diperdebatkan tentang faktor keapungan dalam sukan renang ini. Namun
abang Tom berpendapat bukanlah kelebihan sesuatu bangsa menjadikan mereka lebih hebat
daripada bangsa yang lain di dalam sesuatu sukan. Kajian kelebihan keapungan ini terlalu lemah
untuk diambil kira sebagai pemboleh ubah. Masyarakat bekulit hitam tidak condong ke arah sukan ini
simply because of it is not a part of their culture. Ibu bapa mereka tidak menganggap renang itu
penting seperti mengelecek bola ataupun berlari laju. Justeru meletakkan faktor budaya, bukan
bangsa sebagai ejen yang mempengaruhi sukan-sukan di dunia ini.


Budaya dan Adat Bola Sepak

 

Begitu juga kesan budaya dan adat di dalam bola sepak ini. Asalnya bola sepak moden ini
dipersetujui datang daripada negara England (Walaupun ada yang mengatakan ianya berasal
daripada tanah besar Cina ataupun Gunung Angsi). Di situ undang-undang bola sepak dan cara
permainan asal dicipta dan ditulis sebagai rujukan sehingga ke hari ini. Jadi bermakna bola sepak itu
sudah sebati dengan jiwa orang England dari luar dan dalam rohani mereka. Stadium bola sepak
dibina merata-rata. Pekan diberi nama jolokan dengan nama pasukan bola sepak.
Hooligan lahir
daripada setiap lorong-lorong sempit belakang bar. Ironinya, bola sepak bukanlah sukan kebangsaan
mereka tetapi ianya jatuh kepada kriket!


Yang peliknya, jiran mereka Perancis lebih mengagungkan bola sepak daripada sukan yang lain
sebagai
national sport yang rasmi. Negara yang bersifat lemah lembut dan acah-acah romantik ini
pula yang membawa bola sepak sebagai sukan nombor satu dihati rakyat jelata mereka. Langsung
tidak nampak garang dan fizikal seperti zahirnya sukan bola sepak itu.


Ini juga berlaku pada negara kita. Walaupun pahit untuk abang Tom katakan. Begitu jugalah nasib
sukan sepak takraw yang dianggap sukan bermaruah negara kita. Dahulunya menjadi budaya pada
masyarakat Tanah Melayu dan sekarangnya dipegang oleh orang masyarakat Siam di itara tanah air.
Jelas dibuktikan budaya dan adat itu walaupun dasarnya kekal, kuasa mempelopori tetap boleh
diambil orang lain pada satu masa nanti.


Kerana sifat sukan itu datang dari bangsa, orang Melayu masih meneruskan sukan ini walaupun tidak
lagi menjadi perintis dalam bidang tersebut. Samalah orang Cina dengan sukan Wushu dan orang
India dengan sukan Kabadi. Demi kesinambungan sukan itu kekal dikalangan budak-budak muda dan
bangsa mereka.


Kesimpulan

 

Budaya, adat dan bangsa sedikit sebanyak mempengaruhi masa depan sesuatu sukan itu
termasuklah bola sepak. Ianya jelas ada kolerasi di antara budaya, adat ataupun bangsa. Bangsa
Cina lebih gemar menghantar anak mereka ke sekolah renang dan badminton. Manakala bangsa
Melayu dan India lebih gembira menghantar anak-anak mereka ke sekolah pembangunan bola sepak.
Sebab itulah kita nampak jurang bangsa itu semakin ketara di dalam arena bola sepak. Ini adalah satu
fenomena yang datang dengan sendirinya dan bukannya dibuat-buat. Jadi tiada siapa patut
dipersalahkan dan ianya adalah hukum alam yang berevolusi dengan masa. Seperti yang
dibincangkan tadi, England sendiri tidak dapat mengekal status quo mereka sebagai bapa bola sepak
beradat. Lantas ianya jatuh ke tangan kami krew-krew Ultrajang untuk meneruskan perjuangan bola
sepak menentang kejahatan.


Walaupun kita nampak sukan bola sepak ini seperti memecahkan kita mengikut bangsa. Dalam masa
sama sukan bola sepak jugalah yang menyatukan Ali, Ah Chong dan Raju bersama-sama di dalam
dunia yang mencabar ini. Kalau tak percaya kau tengok siapa yang bersorak dahulu bila kerajaan
Malaysia umum cuti sempana kemenangan Piala Suzuki.


P/S: Nasi lemak dan bola sepak menyatukan kita.
Simple