Logo

RSS

 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

Iklan

Negeri Sembilan FA VS Kuala Lumpur FA (Matchday 3 Liga Perdana 2016)

Assalamualaikum....

Setelah kemenangan menentang DRB Hicom FC di Tanjung Malim dan Sungai Ara FC di Pulau Pinang tempoh hari, ramai penyokong-penyokong Negeri Sembilan mula yakin dengan skuad kendalian Gary Phillips. Seramai 4 ribu penyokong Negeri Sembilan datang sama-sama memberi semangat kepada pemain-pemain Negeri Sembilan pada perlawanan kedua di Paroi menentang Kuala Lumpur. Walaupun kemeriahannya tidak seperti perlawanan pertama, penyokong-penyokong Negeri Sembilan masih bersemangat untuk turun ke stadium Paroi dan mengharapkan persembahan terbaik dari skuad Negeri Sembilan 2016. 

Read more: Negeri Sembilan FA VS Kuala Lumpur FA (Matchday 3 Liga Perdana 2016)

Negeri Sembilan FA VS Kuantan FA (Matchday 1 Liga Perdana)

Assalamualaikum....

Apa kabar waghih-waghih sumo. Harini saya nak buat analysis sedikit tentang game Negeri Sembilan menentang Kuantan FA semalam. Seperti kita tahu, semalam adalah game pertama Negeri Sembilan di STAR Paroi. Seperti peminat yang lain, analysis saya datang dari pandangan seorang penonton dan peminat, dan bukan la datang dari pandangan expert ataupun professional. Mungkin pandangan anda berbeza dengan saya tetapi harapan kita tetap sama.

Read more: Negeri Sembilan FA VS Kuantan FA (Matchday 1 Liga Perdana)

My Thoughts on Jurgen Klopp So Far

Pelantikan Jurgen Klopp sebagai pengganti Brenden Rodgers pada October 2015 sangat menggembirakan penyokong-penyokong fanatik Liverpool. Klopp sangat terkenal dengan kebijaksanaan, pembakar semangat dan sifat nya yang sentiasa ceria ketika di temu bual. Di Dortmund, Jerman,  Klopp sangat disayangi peminat-peminat kerana berjaya membawa Borussia Dortmund menjuarai Bundesliga dua kali berturut-turut dan juga beberapa kejuaraan yang lain. Adakah beliau berjaya membuat perkara yang sama di Liverpool? Adakah perubahan dari beliau sudah dirasai? Kali ini saya akan kupaskan beberapa perkara yang saya nampak ada perubahan semenjak Klopp menerajui Liverpool.

Read more: My Thoughts on Jurgen Klopp So Far

The Importance of Sponsorship for Malaysian Football Club

Masih ingat kah anda masa zaman 70’s dan 80’s bola sepak di Malaysia. Pada waktu ini bagi saya adalah waktu paling 'mewah' untuk bola sepak kita. Football is related with money and that's a fact. Sponsorship is one the major income for any football club. Based on my observation(kira mandai-mandai je ni), our Malaysian football clubs main source of income come from sponsorship. Not from ticket sales or broadcasting but it comes from sponsorship.

Dalam article yang lepas Malaysian Football Fans,  saya ada menyentuh tentang apa tangungjawab kita sebagai penonton untuk memajukan dan memartabatkan bola sepak Malaysia. Dalam artikel kali ini pula saya akan membincangkan peranan dan perlu nya sponsorship dalam memajukan bola sepak Malaysia. 

Read more: The Importance of Sponsorship for Malaysian Football Club

More Articles...

  1. Malaysian Football Fans