Logo

RSS

 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Negeri Sembilan FA VS UiTM FC (Matchday 12 Liga Perdana 2016)
    May 20 , 2016

    Assalamualaikum....

    Dengan berbekalkan kemenangan tipis tempoh hari di stadium UiTM Shah Alam sudah pastinya Negeri Sembilan lebih yakin untuk beraksi di gelanggang sendiri. Tiga mata penuh sudah pasti menjadi sasaran skuad Negeri Sembilan untuk game terakhir sebelum pusingan kedua liga perdana 2016. Jika kita lihat di laman sosial, pemain-pemain Negeri Sembilan lebih ketara membuat statements untuk game hari ini jika dibandingkan sebelum ini. Saya rasakan perlawanan hari ini menjadi titik penting untuk menentukan dimana kedudukan Negeri Sembilan di akhir liga nanti.

  • Iran Bumi Bersejarah Part 1
    Apr 08 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada 2014, aku telah dihantar oleh syarikat untuk bertugas di Tehran, Iran. Aku mengambil kesempatan ini untuk menulis pengalaman yang best ketika bertugas di bumi purba ini. Aku berada disana selama sebulan setengah, dan banyak cerita-cerita menarik dan pengalaman yang hendak aku kongsikan. Sebagai peminat sejarah sudah tentunya peluang ini digunakan sebaiknya oleh aku, kerana susah kita mendengar orang pergi ke Iran untuk bercuti ataupun bertugas (Kecuali company oil and gas). 

Iklan

Dalam Bola Sepak, Hormat Adalah Segalanya

Berulang kali abang Tom menonton video Shafik Rahim mencarut selepas memenangi kejuaraan Piala Malaysia 2017. Beliau telah menempa sejarah sebagai pemain yang lengkap dengan memenangi beberapa siri kejuaraan. Beliau adalah idola kepada kanak-kanak di Malaysia dan bakal bertaraf lagenda. Kenapa perlu bertindak begitu! Ya, memang kadang-kadang penyokong- penyokong di Malaysia ni agak kasar dalam komentar mereka di laman sosial. Namun, ini bukan langkah yang bijak untuk menjawab kesemua tomahan yang dilontarkan kepada beliau. Adakah kita lebih suka memenangi kesemua piala tapi tidak dihormati orang ramai? Bukankah perasaan dihormati itu tinggi nilainya di sisi manusia. Itulah dikatakan dalam bola sepak, hormat adalah segalanya. 

Read more: Dalam Bola Sepak, Hormat Adalah Segalanya

Moneyball: Satu Kejayaan Atau Satu Kegagalan?

Jika kita lihat apa-apa sukan yang mempunyai kelab. Tidak kira bola sepak, ragbi, besbol mahupun lumba kereta. Lazimnya kelab yang mempunyai kewangan yang kukuh, mempunyai peluang tinggi untuk menjadi juara. Ini adalah fakta dan tiada siapa yang dapat menyangkal kenyataan ini.

Read more: Moneyball: Satu Kejayaan Atau Satu Kegagalan?

Hillsborough Disaster: Apa Yang Boleh Kita Pelajari Part 1

Salah satu elemen penting dalam bola sepak ialah keselamatan di dalam stadium. Bayangkan berpuluh-puluh ribu manusia berkumpul di satu tempat yang padat. Jika ada berlaku kemalangan, kesannya pasti besar dan mengerikan. Maka langkah keselamatan perlu menjadi isu utama yang perlu diambil perhatian. Adakah keselamatan stadium-stadium di Malaysia ini semuanya selamat? Secara jujur, abang rasakan tahap keselamatan stadium-stadium di Malaysia adalah memuaskan. Jadi jika selamat kenapa perlu peduli tentang semua ini? Memetik kata-kata Lord Justice Taylor dalam laporannya. “Complacency is the enemy of safety” ataupun dalam kata lain sifat cepat berpuas hati adalah musuh kepada keselamatan. Maka perlulah kita beringat ketika kita masih dalam keadaan yang selesa.

Read more: Hillsborough Disaster: Apa Yang Boleh Kita Pelajari Part 1

Kenny Dalglish: Lagenda Pasukan The Reds

Baru-baru ini, Liverpool FC telah menamakan semula Centenary Stand kepada nama lagenda bola sepak mereka Kenny Dalglish sempena jasa beliau kepada Liverpool. Perasmian ini juga, dihadiri beberapa lagenda bola sepak Inggeris lain seperti Gerard Houllier, Michael Owen malahan Sir Alex Ferguson sendiri! Ini merupakan penghormatan tertinggi yang dapat diberikan daripada Liverpool kepada bekas pemain, kapten dan pengurus lagenda kelahiran Glasgow, Scotland ini.

Bagi yang tidak mengenali Kenny Dalglish (Terutamanya fans Chelsea dan Man City), beliau merupakan pemain penyerang dan digelar sebagai King Kenny oleh penyokong Liverpool. Beliau bukan seorang Scouser seperti Steven Gerrard, Jamie Carragher dan abang Tom. Tetapi masih dianggap sebagai sebahagian daripada keluarga Liverpool. Beliau juga merupakan salah seorang lagenda bola sepak Scotland selain Dennis Law dan mereka pernah menempa nama sebagai juara dan naib juara Ballon d’Or.

Kenapa Kenny Dalglish ini legend sangat sampai disanjungi penyokong Liverpool ini? Hebat sangatkah beliau sampai mempunyai stand sendiri? Ini dengar abang nak cerita ni.

Read more: Kenny Dalglish: Lagenda Pasukan The Reds